Memperbaiki Ingatan Anda

1 05 2008

Oleh: Cikgu Ahmad Shakir Md Taha

SEBAGAI seorang pelajar, anda perlu mempunyai ingatan yang baik. Jika tidak, sukar bagi anda menjawab soalan peperiksaan ataupun ujian.

Bagi mengatasi masalah tersebut, saya mencadangkan beberapa perkara yang boleh anda ikuti sebagai panduan.

1. Pastikan kenapa anda perlu mengingati sesuatu dan cuba arahkan. kuasai dan fahami tuiuan serta sebab-sebab anda belajar.

Selalu ingatkan diri sendiri tujuan sebenar belajar dan yang penting sebabnya mestilah kuat dan jelas.

Daya penggerak ke arah ini boleh diperkuatkan lagi dengan:

MINAT— Setiap mata pelajaran mempunyai banyak aspek yang menarik dan ia hendaklah disimpan serta diingatkan di dalam fikiran anda perkara-perkara tersebut. — Setiap mata pelajaran mempunyai banyak aspek yang menarik dan ia hendaklah disimpan serta diingatkan di dalam fikiran anda perkara-perkara tersebut. — Setiap mata pelajaran mempunyai banyak aspek yang menarik dan ia hendaklah disimpan serta diingatkan di dalam fikiran anda perkara-perkara tersebut.

Secara tidak langsung boleh menggalakkan aktiviti pembelajaran seterusnya walaupun anda mungkin bertemu aspek yang mungkin tidak menarik pada mata pelajaran lain.

SIFAT INGIN TAHU — Kebanyakan orang suka mengambil tahu apa yang berlaku di sekitar mereka dan biarkanlah sifat tersebut menguasai diri anda dalam semua mata pelajaran. — Kebanyakan orang suka mengambil tahu apa yang berlaku di sekitar mereka dan biarkanlah sifat tersebut menguasai diri anda dalam semua mata pelajaran. — Kebanyakan orang suka mengambil tahu apa yang berlaku di sekitar mereka dan biarkanlah sifat tersebut menguasai diri anda dalam semua mata pelajaran.

MEMPUNYAI CITA-CITA TINGGI — Keinginan untuk mempertingkatkan kedudukan atau mempunyai kelulusan yang lebih tinggi merupakan faktor kepada tujuan pembelajaran walaupun anda seorang yang cukup dahagakan ilmu pengetahuan. — Keinginan untuk mempertingkatkan kedudukan atau mempunyai kelulusan yang lebih tinggi merupakan faktor kepada tujuan pembelajaran walaupun anda seorang yang cukup dahagakan ilmu pengetahuan. — Keinginan untuk mempertingkatkan kedudukan atau mempunyai kelulusan yang lebih tinggi merupakan faktor kepada tujuan pembelajaran walaupun anda seorang yang cukup dahagakan ilmu pengetahuan.

PERSAINGAN — Ini juga merupakan suatu motivasi kerana ia mempunyai kesan positif dan bersainglah dengan rakan yang setaraf dengan anda. — Ini juga merupakan suatu motivasi kerana ia mempunyai kesan positif dan bersainglah dengan rakan yang setaraf dengan anda. — Ini juga merupakan suatu motivasi kerana ia mempunyai kesan positif dan bersainglah dengan rakan yang setaraf dengan anda.

Simpanlah rekod prestasi anda dengan baik kerana anda juga perlu bersaing dengan diri anda sendiri.

KERJASAMA — Bekerjasama dengan rakan ketika menyiapkan projek dan menyudahkan tugasan amat berguna kerana dapat membimbing anda. — Bekerjasama dengan rakan ketika menyiapkan projek dan menyudahkan tugasan amat berguna kerana dapat membimbing anda. — Bekerjasama dengan rakan ketika menyiapkan projek dan menyudahkan tugasan amat berguna kerana dapat membimbing anda.

2. Buat satu keputusan tentang perkara yang perlu diingat kerana ini merupakan rangka di dalam minda yang membolehkan sesuatu perkara diingati dengan mudah.

3. Pastikan dengan tepat yang perlu diingat dan hafaz definisi, garis kasar, teori, fakta dan juga formula.


Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: