Aktiviti

🙂

Modul Aktiviti KRJ adalah berbentuk mesra remaja dan relevan. Bertujuan untuk menyerlah potensi besar remaja dalam membina karakter individu berkaliber dan versatil. Ia merangkumi aspek kesihatan fizikal, intelek minda, kekuatan emosi dan pemantapan spiritual rohani mengikut kesesuaian suasana.

KRJ secara langsung telah memulakan langkah menjayakan banyak program pembangunan remaja di awal usia remaja sekolah dan remaja IPT di seluruh Malaysia.

Alhamdulillah, setakat ini di Melaka!

Berjaya dilaksana:

KBM Remaja

  1. SM Teknik Jasin Melaka
  2. SM Teknik Melaka, Bukit Piatu, Melaka
  3. 16-17 Februari – SM Sains Muzaffar Syah, Ayer Keroh (MOZAC)
  4. 4-6 April – SMK Tun Perak (STP): Kursus Kepimpinan Pengawas – Saujana Asahan, 38 pelajar
  5. 11-13 April 2008, KBM di SM Teknik Melaka Tengah, Bukit Katil (350 pelajar).
  6. 19 April 2008Bengkel Penulisan Melaka – penyertaan TERBUKA Remaja & Dewasa – 26 peserta
  7. 25-27 April 2008 – KBM SM Teknik Alor Gajah – 304 pelajar
  8. 29 April 2008 – SMK Seri Bemban – Sehari Bersama KRJ Melaka – Pelajar Biasiswa 80 pelajar
  9. 1 Mei 2008 – Muzakarah JK Pembangunan Remaja & Belia – Kuala Lumpur
  10.  17 Mei 2008 – KBM Kembali di SM Teknik Melaka Tengah
  11.  22 Mei 2008 – KBM Kembali di SM Teknik Datuk Seri Mohd Zin, Alor Gajah
  12.  28 Jun 2008 – Pembangunan Nuqaba’ MOZAC
  13. 12 & 13 Julai 2008 – KBM SM Teknik Melaka Tengah (Siri 2)

Akan datang:

KBM Remaja

  • 26 & 27 Julai 2008 – KBM SMK Munshi
  • Oktober 2008 – KBM Sek Men Sains Tuanku Jaafar, Seremban, N9

KBM Sek Rendah

  • 30 Ogos 2008 – Sekolah Rendah Kebangsaan Sungai Udang

KBM Aktivis

  • 9 & 10 Ogos 2008

KBM IPT

  • 26-27 Julai 2008 – Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) – di Ulu Tiram Johor

Lain-lain

  • LEADERS3 -5 Jun 2008 di Setiawangsa

>>Berminat menjadi fasilitator KRJ sila lawati halaman Hubungan untuk berurusan.🙂

47 responses

3 06 2008
Hafizah

as’kum…
aktiviti kbm kat skola sy mmg best…
thx yea sbb dpt menyedarkan sy supaya dpt belajar n wat yg terbaik dlm exam spm taun ni…
tnpa program ni mybe sy xkan sdr bhawa tggangjwb sebagai seorg ank dan pelajar amat penting… terima kasih pada sume fasi2 tg terlibat…
kepada umi..pak long…abg uda…abg lang..thx a lot’s…. u all r da best…
hopely pasni… fiza ley la join program ni lepas spm… ley ngisi mase lapang klau de waktu yg terluang….
salam sayang….
-fiza-

Wa’alaikumussalam Hafizah🙂
Semoga ada perubahan positif dan ianya berkekalan malah bertambah baik.

Boleh kami tahu Hafizah dari sekolah mana? Untuk rujukan.

Terima kasih atas kunjungan Hafizah, lepas ini ajak kawan-kawan untuk sertai kami dalam Alumni KBM Melaka Yahoogroups.

Ummu Kamariah, Pak Long, Abang Uda, Abang Lang serta seluruh warga KRJ-KBM Melaka pasti gembira melihat komen Hafizah ini.🙂

27 07 2008
Nurrehan

assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh…

sy pljr dr skola munshi abdullah..sy ingin mengucapkan ribuan terima kasih kpd semua krew2 krj krana tlh berjaya melaksanakan 1 program yg mantap..
program ini memberi kesedaran dan semangat kpd sy utk bljr …dlm byk2 program yg prnah sy sertai,program kbm inilah yg btul2 membuat sy sedar..
thanx a lot….hope sy bley b’jmpe lg dgn krew2 krj pd mse akn dtg…insya-ALLAH…

Wa’alaikumussalam wa rahmatullahi wa barakatuh… 🙂
Wow, panjang ye… ini penangan KBM ke?
Ya antara sekolah yang ikuti KBM dengan penuh disiplin… itu antara komen Fasi dikalangan kami. Jika boleh jadi Fasi sekali dan ikuti semua program kami.😀

28 07 2008
fathiah

assalamualaikum,
firstly nak ucapkan congrate kat fasi ngan warga krj melaka coz dh b’jaya wat program yg bg impak besar kat kitorang sume..thanks a lot…program ni dh banyak sedarkan kitorang n pasni kitorang akan b’usaha perbaiki diri kitorang..wat abg lang ngan fasi2 kat munshi,korang dh bg kitorang sume satu pengalaman yg best giler n kitorang xkan lupekan sume 2…doakan kitorang dlm pmr taun ni……

lots of luv,
-1903-

Wa’alaikumussalam Fathiah🙂
Semoga perubahan yang baik dalam diri Fathiah akan terus diperbaiki. Kami warga KRJ Melaka sangat mengharapkan Fathiah berjaya bukan setakat di peringkat PMR malahan berjaya menempuh hidup sebagai seorang Muslim. Kata-kata tidak cukup membuat diri kita mengecap kejayaan. Usaha dan niat yang jelas akan mengarah kita pada matlamat sebenar.

2 08 2008
azeanty

assalamualaikum…
hmmm…1stly…terima kasih sbb mngadakn pr0grm yg amt brmkna dan akn sya ingati…ttpi…smpai bla dri ss0rg akn insf…sprt kwn sya…dia hanya skali sje insf..kmudian dia akn mlakukn kmbali dosa2nya…tp bg sya…sblum sya hndk mmbuat dosa..sya akn mengingati ALLAH S.W.T…terima kasih sbb menyedarkn saya…harap Kelab KRJ ini akn sentiasa berkekalan..AMIN..

8 08 2008
Jannah2812

بسم الله الرحمن الرحيم دان السلام عليكم

Jann nie pon one of the students dr SMK Munshi Abdullah~ hehe ramai budk munshi yg tgglkan comment ek?😄 anyway~ Alhamdulillah syukur ke hadrat Illahi kerana telah memberi Jann peluang untuk mnyertai program seperti ni~ Jann memule igtkan program ni mcam program motivasi len2 yang pernah Jann ikuti dulu~tapi rupe-rupenya program ni mmg lain dr yang lain coz program ni lah yang banyak mengingati Allah~mengutamakan doa, berzikir serta keinsafan~

Syukran juga diucapkan kpd KRJ kerana telah memberi kesan yang amat mendalam dalm diri Jann dan kawan2~dan ini juga mendorong we all untuk memperbaiki diri kita~Semoga pihak KRJ dapat hadir ke SMKMA skali lagi ^^ ان شاء الله ~dan semoga program KRJ ini akan sentiasa mendapat keberkatan dan keredhaan Allah~doakan agar Jann dan kawan2 memperoleh kejayaan 9A yg cemerlang dalam PMR 2008 ini serta berjaya di dunia dan di akhirat~~ أمين
minta maaf lah sbb panjang sangat ^^;;

salam~
JannHeavenslight
*Cahaya Syurga*

13 08 2008
KRJ Melaka

Dari Abg Hazmir Suboh (Fasi KBM Munshi)

assalamualaikum w.b.t…
harap2nya semoga KBM yg mendatangkan nanti kami akan dipelawa untuk jadi fasi lg… suatu pengalaman yang x bisa dilupakan oleh kami (fasi2 dr Uitm lendu) sehingga kini n insyaallah selamanya..
semoga adik2 kasih n sayang dan juga kami akan teruskan perjuangan yang baru sahaja bermula…

13 08 2008
Karisma Melaka

Alhamdulillah, adik-adik program KBM ada terdetik untuk mula berubah dan mula memahami… Kami warga KARISMA Melaka mengucapkan anda semua berjaya dalam pembelajaran di Sekolah Menengah…harapnya kita jumpa IPT…CUDIPT… dan kita sama-sama bina kejayaan dalam SEKOLAH KEHIDUPAN

http://kmelaka.wordpress.com

16 08 2008
Jannah2812

السلام عليكم

lupe nak tanya~ bile nak leta gambaq2 dr SMK Munshi Abdullah? kawan2 dok menanya sudah ^^;; lol

thx.salam

16 08 2008
ain 0505

assalamualaikum w.b.t….

ape kaba krew2 KRj sume???
sy nie dr skola munshi abdullah..sy nk tnye,mcm mane nk jadi ahli kelab KBM??
hope u all bley bgthu cmne yer..thanx..

KBM bukan kelab tapi ia nama Program… tapi jika mahu sertai KRJ – Kelab Remaja JIM boleh syratnya umur bawah 18 tahun tidak termasuk 18… jika 18 ke atas kita tidak panggil KRJ, kita panggil KARISMA atau JIM… sila hubung dengan ummi untuk jadi fasi di mukasurat Hubungan

19 08 2008
mizi

assalamualaikum semua!! wah,first time sy join KRJ team terus jadi mayat! takpelah,sekurang-kurangnya sy dapat muhasabah diri sy sendiri dan paling penting adik-adik.jangan nak menjerit je.sy harap sy dapat meluangkan masa sy bersama KRJ team lagi,insyaAllah swt.bagi adik-adik yang akan berjuang untuk PMR n SPM tahun ni,abang mizi berdoa kamu semua cemerlang dan terus berjaya di peringkat seterusnya dan paling penting,join KRJ team! (dan jadi mayat! he he) bye semua!

22 08 2008
najihah

assalamualaikum
ape kbr krew2 krj sume?hope chat2 slalu…erm..sy pljr drpd smk munshi abdullah..sy nk ucpkn time ksh cz sudi utk wt progrm kt skola sy..progrm kbm ni lar yg plg best!!syabas krj…hope leh jmpe ngn sume fasi n krew krj lg.. huhuhu..

3 09 2008
Nawarah

Assalamu’alykum..Salam mawaddah buat semua..Moga2 sntiasa stp saatmu dlm rahmat dan cinta Allah..Sy fasi KBM kt MELTEC dulu..Teknik Melaka Tengah..Ade sape2 kt sni?? Akk rindu jiddan2 dgn kamu tau..=)

6 09 2008
Amin

Assalamu’alaikum & selamat berpuasa kepada semua fasi KBM kat Sek. Men. Teknik Melaka Tengah & Sek. Men. Munsyhi Abdullah. Saya doakan agar anda sentiasa diberkati dan dirahmati oleh Allah s.w.t. Sepanjang saya 2 kali saya menjadi fasi di kedua-dua buah sek. tersebut. Saya dpt keinsafan dan pengajaran yang amat berguna dan bermanfaat kepada diri saya. Sy hrp adik2 diseklh tersebut trt sama mempunyai satu keinsafan dan pengajaran yg sama seperti saya alami skrg dan selama2nye…. Akhir kata saya amat hrp dpt mengikuti program ini dimasa akan dtg.

14 09 2008
NRY

assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh…

slm ramadhan…
sy nk tnye..npe gmbar pljr2 munshi xde kt dlm nie ek??

7 10 2008
Amin

Assalamualaikum, nk tnyela.. KBM di Sek. Men. Teknik Tuanku Ja’afar, Seremban bila tarikhnye… ye…? Harap2 x clash dgn aktiviti di tmpt kami…

12 01 2009
nafis

assalamualaikum..progrm ni mmg best

16 01 2009
nur adila

assalamualaikum..
saya nak tahu la macam mane nak daftar jadi ahli krj?
boleh tak tolong beritahu saya semua maklumat yang berkaitan dekat email saya?

27 01 2009
fazlyana

assalamualaikum…
sy faz dari sm teknik jasin melaka…
saya naiki pesawat KBM240109 G13…
PERJALANAN MEMANG BEZ GLER…
sy nak daftar jdik ahli krj…
tp x tau cemaner…hope btau ye maklumat 2 pd sy…
abg long,abg lang,fasci grup sy,kak madihah dr matrik johor…

21 02 2009
Muhammad Syafiee b. Khanapiah

assalamualaikum…..
sy syafiee dari smt jasin. sy nak jadi daripada keluarga krj boleh x???
sy pun sukarela nak jadi fasi utk krj sebab sy tengok krj ni best sangat.

21 02 2009
Pak Long Melaka

Pak Long percaya Ummi dan Bang Long ada sampai ke SMT Jasin semalam kan. Sila lihat disebelah atas sekali blog ini . ada borang KRJ online. Harap dapat isi dan submit. Terima kasih atas kesungguhan anak-anak.

22 02 2009
Muhammad Syafiee b. Khanapiah

YA DIA ADA DATANG SEBAB ITULAH SY BERKOBAR-KOBAR NAK JOIN KRJ NI.

6 03 2009
apis

ABG LONG SYE NK ABG LONG WAT K.R.J KAT SEK.MEN KEB PALONG 7 N.S LEH X

18 03 2009
Nur Azwin Rusnan

Assalamualaikum…
pak long…
krj x datang mrsm tgb lagi ke???

21 04 2009
cibob

PERMINTAAN!!!
mane gmbr bdk smtj 09 ????

22 04 2009
bue_larn@meltec

Kowg punye program memg gempak gler ar… buat petame kalinye aku menitiskan air mata semasa program kowg… tp ape2 powm aku memg tabik kat kowg sbb bleh wat aku nangis…mase program ngan ibu bapa 2 yg wat aku xtahan beb…aku harap kowg success2 sntiasa la eekk…kalu bkeh wat program yg lg gempak auwww… ooooraittt…

1 05 2009
Ammar

abg mizi?
penggerak baru KRJ melaka ke?
jom join berKBM di teknik melaka bukit piatu..
insyallah ana kana turun membantu..
xsaba na blik Melaka na handle junior2 untuk berKBM..
setelah penat menjadi penggerak KBM di Perlis bersama team Penang..
now na kembali pada Melaka plk..
hehehe
=)

14 05 2009
Abg Uda

Abg Ammar jgn lupa balik semula ke Perlis..ammar bakal jadi org kuat kbm perlis,,ruang dan peluang team kbm perlis terbentuk semakin cerah.muga pengalaman di Melka menbantu ammar

15 05 2009
Muhammad Syafiee bin Khanapiah

assalamualaikum…..
bila team krj nak datang kat teknik jasin lagi…….
rindu lak kat program krj…..

1 06 2009
Muhammad Rizarul Azim bin Hanan

salam.
KRj, thanks a lott!!
tanpa KRj mgkin sy akan terus leka di dunia yg fana nih..
thanks bnyak2 sbb dtg SM Teknik Melaka, Bukit Piatu..

bang long, bang lang and sume fasi-fasi (dan fasia; HAHA), thanks a lot again!
nti upload la gmbar dr skola kiteorang cepat2..
HAHA.

ajim pon cume dpt amek gmbar kt dlm surau sahajaa..
dlm dewan xde mehh…

oklah, nanti ad rezeki ajim jdik fasi..
huhu..

salam fisabilillah.
doakan kejayaan kami untuk SPM 2009 ini.
🙂 – photographer SMT Melaka, Bukit Piatu

1 06 2009
Ammar

alhamdulilah… xpe2.. abg uda.. ammar balik nnt k.. ada lg dua minggu je… hehehhe.. sambil2 tu na tabur bakti pada KRJ melaka dulu.. hehehhe.. dgr byk progrm nie… xmenang tangan la.. doakan ammar dpt jadi mcm abg uda k.. xpown pak lang (wah na lebih plk).. abg uda t btaw abg ard ada pape aktiviti kat perlis msg.. xpown abg uda je terus msg ammar k..

wow.. komen pertama dari adik sayang kita la ummi.. baru je smlm hbis berKBM dgn mereka.. da ada komen.. alhamdulilah.. Muhammad Rizarul Azim bin Hanan,klu na ikut selalu-lalu la contact dgn ummi / yg lain k… moga ada lapisan bawahan lg..

4 06 2009
FARIDAH

salam KRJ MELAKA…
pertama saya ingin ucap terima kasih atas kedatangan KRJ ke
SM TEKNIK MELAKA
byk input2 berguna yg telah saya dapat
hubungan dengan kawan saya pun semakin baik
terima kasih sekali lagi
terutama kepada UMI…
aktiviti ini menyedarkan saya dari terleka lebih jauh…
thanks a lot…

15 07 2009
AfifArAhmAn

salam..
pr0grm KBM yg diadakn kat saujana asahan pada 11 n 12 julai lps mmg bez sgt2..
pr0grm ni yg bt0l2 meninggalkn kesan yg mndalam dan byk bgi ksedaran kat kte0rang sume..thanks kat crew KRJ..kwn2 yg saya tak pena nangis pun bley nangis..prgrm ni byk m’beri prubhn yg psitif..
thanx kat sume fasi..lak0nan k0rang mmg m’jadi..huhu.
kat abg l0ng n umi gak..
abg l0ng kal0 bgi tazkirah mmg x ngant0k c0z bez sgt..
hope sgt2 ade kbm kmbali..
dan akhir skali d0akn SPM kte0rang ta0n ni lulus dgn cemerlang..amin..

STP 4eva..:-)

18 08 2009
khirhafifi

salam…
saya khir,bekas pelajar sek.men.teknik datuk seri mohd zin.alor gajah,melaka.
saya amat berterima kasih dengan program yang telah diadakan 25-27 april 2008 di smtdsmz..kesannya sampai kini masih segar diingatan..dengan lagu yang serba indah dan sedih amat menusuk di hati..sehingga telah menyedarkan saya dari leka untuk belajar,alhamdulillah saya berjaya menjadi pelajar cemerlang spm 2008..bantuan dari fasilitator semua amat dihargai..Rindu pada semua fasi..semoga Allah s.w.t memberi rahmat,insyaAllah..amin..
saya memang ingin sangat menjadi fasilitator KRJ melaka.semoga dapat memberi semangat kepada adik-adik yang ingin berjaya…ikhlas dari KHIR..

25 08 2009
Abg Lang

Khir,

Terima kasih atas perkongsian kecermelangan tersebut. Khir memang boleh menyumbang tenaga yg kami sangat hargainya. Semoga ukhuwah ini akan kekal dan perubahan baik yg Khir telah lakukan akan berkekalan dan menjadi remaja yg soleh wa musleh.. amin.

3 02 2010
wan norazlin

krj ble nk dtg skola sye lg… saya rindu kat kakak n abg fasilitator,abg che, abg long, abg lang n abg bai…program 2 mmg best sgt…. hepi gler… i luv u krj…

from:-
w@n,stp’10

3 02 2010
wan norazlin

krj make my life change a lot tq….

3 02 2010
wan norazlin

tahniah pde krj sbb berjaya buat program ni tahniah…. program ni mmg best…
jgn lpe klu g mne2 igt stp yer…..

from:-
w@n(pmr candidate’10)

3 02 2010
NURAIN

TAhniah kpd krj sebab buat proram mcm nie… tq utk abg chik, abg lang, abg long, umi, abg2 and akak2 fasi sbb byk bantu pljr smk tun perak spnjg program KBM dijalankan.. Program nie byk menyedarkan saya tntg erti kasih sayang antara ibubapa dan kawan2…Semoga program seperti nie dpt dijalankan slalu dari semasa ke semasa..=)

5 02 2010
malisha

sye bks penumpang pesawat 3000110-G1
prjlnn sgt menyeronokkan
ble krj nk dtg skola stp lagi?
kalo bley sblum kiteowg pmr…..
tankz a lot pada umi,abg cik,abg long,abglang krna byk menyedarkan kami tntg erti sebenar kasih syg..
hope krj dpt dtg lagi skali kat skola
assalamualaikum…

5 02 2010
malisha

nnti lps spm sye nk join la krj nie
mmg best..

6 02 2010
sofia hanum

krj is the best ! thanx a lot guyz !

8 02 2010
Abg Lang

Salam semua.. terima kasih atas kunjungan dan komen adik adik. Insyaallah kami akan ke sana sekali lagi utk KBM bersama pelajar tingkatan 5 pada 6 & 7 Mac nanti.

9 03 2010
apai

salam abg lang..xde gmbar fasi2 yg lain ke?

28 03 2010
lynn

assalamualaikum..
rindu la dekat fasi2 krj teknik jasin 2009..
thanks…
sgtsgt sbb da ubah sy..

krj is the great..
sayunk krj melake..

19 06 2010
Barry Morales

salam…saya khir,bekas pelajar sek.men.teknik datuk seri mohd zin.alor gajah,melaka.saya amat berterima kasih dengan program yang telah diadakan 25-27 april 2008 di smtdsmz..kesannya sampai kini masih segar diingatan..dengan lagu yang serba indah dan sedih amat menusuk di hati..sehingga telah menyedarkan saya dari leka untuk belajar,alhamdulillah saya berjaya menjadi pelajar cemerlang spm 2008..bantuan dari fasilitator semua amat dihargai..Rindu pada semua fasi..semoga Allah s.w.t memberi rahmat,insyaAllah..amin..saya memang ingin sangat menjadi fasilitator KRJ melaka.semoga dapat memberi semangat kepada adik-adik yang ingin berjaya…ikhlas dari KHIR..
+1

26 07 2010
ZULAIKHA

assalamualaikum,,,trima ksih kt smua fasi2 yg tlah mnjyakan progrm krj d skolah kami,,biarpn da brlalu ttpi ttp segr dlm ingtn…segla kngan n aktvt2 y djlnkn amt myernkkn dsmpg mbri byk mtvasi kpda kami,,,kmi brhrp team krj sudi lg hdir k sek kmi pda thun 2011 coz mse 2 kmi da form5…mgjr kmi erti prshabtn d antra kmi,,,kmi pljar sek men keb felda neram form3(2009)……thank a lot..smga progrm ini brtrusan….

28 07 2010
Abg Lang

salam Zulaikha,

Abg Lang pun masih teringat kenangan berkbm si felda neram tu. Pagi pagi gerak dari kampung dgn peserta, solat Jumaat dgn org kampung dan melihat suasana yg meriah ketika ibu ayah hadir. Insyaallah akalu ada rezeki kita akan berjumpa lagi..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




%d bloggers like this: